STYL: Oatmeal IPA / Owsiana IPA | EKSTRAKT: 15,5oPlato | ALKOHOL: 6% obj. | IBU: b.d.
PINTA Express IPA 15,5o - chmielimy owies po bandzie! Falconer's Flight® to blend najbardziej aromatycznych odmian amerykańskiego chmielu opracowany w Yakima Valley specjalnie do dobrze napakowanych IPA. Dodatkowo do tanku wsypaliśmy CRYO™Hops - to czysta lupulina naturalnie wymrożona ze świeżo zebranych szyszek Citry®. Ciało zbudowane na angielskim owsie i niemieckim słodzie jasnym. PINTA Express IPA - naprzód!
RECEPTURA: Ziemowit Fałat, Paweł Masłowski, Michał Cebula
SKŁAD: woda słody jęczmienne i owsiane: Thomas Fawcett owsiany, Weyermann®: pilzneński, Carapils®, płatki owsiane | CHMIELE: (USA): Falconer's Flight®, CRYO™ Citra®, Columbus, Warrior, Mosaic™, Ekuanot™, laktoza | DROŻDŻE: Safale™ S-04.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane. SZKŁO: nonic PINTY. | TEMPERATURA SERWOWANIA: 10-11oC. | POLECANE KULINARIA: kanapki z wołowiną, sałatka z łososiem.
STYL: Brut IPA | EKSTRAKT: 14,0oPlato | ALKOHOL: 7,2% | PREMIERA: 3 lipca 2018 - PINTA TTO w AleBrowar Gdynia
PINTA Go Deeper 14,0o - sprawdzamy o co chodzi z Brut IPA, wytrawnym piwem górnej fermentacji wymyślonym dopiero co przez Kima Sturdarvanta z San Francisco. Temat jest gorący a pomysł prosty - bazę do New England IPA odfermentowujemy możliwie głęboko - im bliżej zera, tym lepiej. Żeby uporać się z cukrami, których "zwykłe" drożdże do IPA nie są w stanie zjeść (i przerobić na alkohol i dwutlenek węgla), do pomocy przy tym konkretnie piwie użyliśmy (naturalny) enzym alfa-amylaza (podobnie jak Kim) oraz specjalne drożdże dedykowane do przeprowadzenia głębokiej fermentacji - Fermentis HA-18. Efekt? Z 14oPlato zjechaliśmy podczas fermenacji do 0,3oPlato, uzyskując 7,2% alk. obj. Brak cukrów resztkowych w gotowym piwie powoduje odczucie wyjątkowej wytrawności piwa. Jednak dzięki dwóm dawkom chmielu do zbiornika (na zimno) oraz dzięki drożdżom HA-18 z ich charakterystycznym "belgijskim" profilem, PINTA Go Deeper Brut IPA mimo, że jest bardzo wytrawne, nie zieje w smaku pustką ani alkoholowością - jest nie tylko chmielowe, ale też przyjemnie owocowe. Sprawdź to!
SKŁAD: słód jęczmienny pilzneński, diastatyczny, CHMIELE: Zythos®, Simcoe®, Chinook, Citra®, Mosaic® (USA) | DROŻDŻE: Fermentis SafAle™ HA-18.
Brazylia / Mosaic® / Columbus | Butelka 330 ml / keg 20 l
Hop Cold Brew to napój bezalkoholowy, uzyskany w drodze wodnej maceracji kawy i chmielu. To w 100% naturalnie przygotowany napój pobudzający. Dzięki metodzie maceracji opracowanej przez "DOBRA Palarnia Kawy" i Browar PINTA, udało się połączyć przyjemny delikatny smak świeżo palonej kawy z plantacji w Brazylii oraz wyraźnie wyczuwalny akcent chmielowy pochodzący z dwóch odmian amerykańskiego chmielu.
STYL: Black IPA / Cascadian Dark Ale | EKSTRAKT: 16,5oPlato | ALKOHOL: 6,8% | IBU: b.d.
PINTA Hop Pokus 16,5o - czary mary, hokus pokus! Najpierw wyczarowujemy iglasty i cytrusowy aromat chmielu zbieranego przez Amerykanów. Potem łączymy treściwość słodów jasnych z kawowymi i czekoladowymi nutami słodów palonych - to od Niemców. Finiszujemy poważną goryczką, mocniejszą niż w większości klasycznych piw ciemnych - dzięki chmielarzom z Lublina. I powtarzamy wszystko jeszcze raz. PINTA Hop Pokus - czarujące!
SKŁAD: słody jęczmienne Weyermann® pale ale, monachijski typ II, Caramunich® Typ II, Carapils®, Caraamber®, Carafa® Special Typ II, | CHMIELE: Magnum (PL), Simcoe® (USA), Chinook (USA), Cascade (USA) | DROŻDŻE: Safale™ US-05.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane. SZKŁO: nonic | TEMPERATURA SERWOWANIA: 8-9oC. | POLECANE KULINARIA: chili con carne, pieczone żeberka, dorsz panierowany.
STYL: Imperial Baltic Porter BA | EKSTRAKT: 24,7%o | ALKOHOL: 9,1% | IBU: b.d.
Imperator Bałtycki - ciemny, potężny lager intensywnie chmielony amerykańskimi odmianami chmielu. W wersji Sherry Oloroso Barell Aged dodatkowo starzony w 250 litrowych beczkach pozyskanych z winnic w Hiszpanii i opróżnionych z aromatycznego Sherry Oloroso tuż przed napełnieniem Imperatorem.
RECEPTURA: Ziemowit Fałat, Paweł Masłowski, Michał Cebula
SKŁAD: woda, słody jęczmienne Weyermann®: pilzneński, monachijski typ I, jęczmienny diastatyczny, wiedeński, Caramunich® Typ III, Caraaroma®, Carafa® Special Typ I; ekstrakt słodowy; cukier; | CHMIEL (USA): Amarillo®, Ahtanum®, Centennial, El Dorado®, Mosaic™, Zeus; . | DROŻDŻE: SafLager™ W 34/70.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane. SZKŁO: szklanka do Imperatora | TEMPERATURA SERWOWANIA: 14-15oC.
Otwarte: pn-nd 12:00 - 02:00